Efficiency and selectivity of bait and hooks in the use of the longline the catch of tornyhead long spine (Sebastolobus altivelis) in deep waters of BAJA California, Mexico Eficiencia y selectividad de carnada y anzuelo en el uso del palangre para la captura del pez “cabeza de tornillo” espina larga (Sebastolobus altivelis) en aguas profundas de Baja California, México



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Date
Authors
Flores Olivares, Jorge
Vázquez Olivares, Alfredo Emmanuel
Murillo Olmeda, Antonio
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Universidad del Magdalena

Abstract
Description
  Over fishing has led to the need to explore new species in non-traditional fishing areas and to evaluate the fishing gear most suitable for its capture. This study determines the efficiency and selectivity of the bottom longline with two types of hooks and two types of baits for deep-sea fishing thornyhead (Sebastolobus altivelis), which can represent a large fishery potential in the western area of Baja California, for its value and acceptance in the North American and Asian gourmet market. The work was carried out from July 2012 to March 2013 in an area comprised of Coronado (32 ° 23 ' 26 "N, 117 º 23 ' 20" O) to Pescadero (31 ° 55 ' 31 "N, 117 º 04 ' 12" O), on the western coast of Baja California, at depths between 457 to 1100 m, using a longline provided with flat-type hooks 10/0 and 11/0 and sardine and anchovy as bait. Of the total catch, samples of 608 organisms were measured length and weight. To determine the efficiency of hooks and bait type, the ratio of nominal catches was used for each hundred hooks, catch per unit of effort (CPUE), and selectivity from a linearized catch curve, using the FISAT ll programme (FAO/ ICLARM Stock Assessment Tools). From the total catch, a sample of 608 organisms was measured for length and weight. The size range was 18 to 32 cm and the weight was between 110 and 400 g. We did not find a significant difference (P>0.05) between the efficiency of the two types of hooks with a CPUE of 0.958 and 0.716 (kg/100 hooks) for 11/0 and 10/0 respectively, nor between the type of bait with a CPUE 0.969 and 1.131 for sardine and anchovy correspondingly. The analysis of selectivity showed that the size of retention L50% for the hook 11/0 was 291.9 mm and 10/0 of 302.1 mm. It was determined that for the effectiveness of this species fishing with these commercial dimensions is indistinct to use bottom longlines with hooks 10 and 11 and/or sardine and anchovy as bait. However, the use of larger hooks are recommended as a measure for its preservation due to its high longevity.
  La sobreexplotación pesquera ha provocado la necesidad de explorar nuevas especies en zonas de pesca no tradicionales y evaluar las artes de pesca más adecuadas para su captura. En este estudio se determina la eficiencia y selectividad del palangre de fondo con dos tipos de anzuelos y dos tipos de carnadas para la pesca del pez de profundidad cabeza de tornillo espina larga (Sebastolobus altivelis), el cual puede representar una pesquería de gran potencial en la zona occidental de Baja California, por su valor y aceptación en el mercado gourmet norteamericano y asiático. El trabajo se realizó de julio de 2012 a marzo de 2013 en un área comprendida desde Coronado (32°23’26” N, 117º23’20” O) hasta Pescadero (31°55’31”N, 117º04’12” O), en la costa occidental de Baja California, a profundidades entre 457 a 1100 m, empleando un palangre provisto de anzuelos de tipo circular plano 10/0 y 11/0 y sardina y anchoveta como carnada. Para determinar la eficiencia de los anzuelos y tipo de carnada se usó la relación de las capturas nominales por cada cien anzuelos, captura por unidad de esfuerzo (CPUE), y la selectividad a partir de una curva de capturas linearizada, empleando el programa FISAT ll (FAO/ICLARM Stock Assessment Tools). Del total de la captura, a una muestra de 608 organismos se les midió la longitud y el peso. El rango de tallas fue de 18 a 32 cm y el peso entre 110 y 400 g. No se encontró diferencia significativa (P>0,05) entre la eficiencia de los dos tipos de anzuelos con una CPUE de 0,958 y 0,716 (kg/100 anzuelos) para el 11/0 y 10/0, respectivamente, ni entre el tipo de carnada con una CPUE 0,969 y 1,131 para sardina y anchoveta correspondientemente. El análisis de selectividad demostró que la talla de retención L50% para el anzuelo 11/0 fue de 291,9 mm y para el 10/0 de 302,1 mm. Se determinó que para la efectividad de la pesca de esta especie con estas dimensiones comerciales es indistinto utilizar palangres de fondo con anzuelos 10 y 11 y/o sardina y anchoveta como carnada. Sin embargo se recomienda el uso de anzuelos de mayor tamaño como medida para su preservación por su alta longevidad.
Keywords
pesca experimental; aguas profundas; selectividad; palangre; anzuelo; carnada; Sebastolobus altivelis, efficiency, selectivity, hook, bait, longline, Sebastolobus altivelis
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