Effect of commercially formulated Trichoderma harzianum fungus on wheat seeds Efecto del formulado comercial de Trichoderma harzianum en semillas de trigo



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Date
Authors
Morinigo-Villan, Ingrid A.
Vega-Britez, Gustavo D.
Lesmo-Duarte, Nelson D.
Velázquez-Duarte, José A.
Gennaro-Campos , Karem H.
Alvarenga-Serafini, Jorge D.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Universidad del Magdalena

Abstract
Description
Wheat is one of the most important cereals in the world for human consumption therefore fungal diseases and its control represents a great challenge. This experiment was carried out with the objective of looking for an alternative biological control agent, it was undertaken evaluating the effects of different doses of the commercially formulated Trichoderma harzianum Rifai (1969), fungal base, on quality physiological and sanitary selected wheat seeds. Two different planting methods were employed: in the Blotter test, sowing in seedbed, using a completely random array, applying five treatments with eight repetitions of 50 seeds, reaching a total of 400 seeds, with three different doses of the product (100, 200, 300 mL/100 kg seeds), including the absolute test subject and the chemical composition (Carbendazin + Thiram). The results were subjected to the ANAVA and the Tukey test allowing for a 5 % error margin. The fungal genera identified in the wheat seeds were Rhizopus spp. and Aspergillus flavus, in the control subject, The Rhizopus spp. genus fungi prevailed, while the application of different doses of T. harzianum resulted in a decrease of these colonies. According to the level of control, the three doses of the commercial formula applied were satisfactory, in addition to positively influencing the germination percentage of the seeds in relation to the control and the higher index of growth speed was observed after applying T. harzianum at a 300 mL/100 kg of seed dosage. T. harzianum can be used as a biostimulant in plants with a good antagonistic capability against phytopathogens that cause disease in wheat seeds.
El trigo es uno de los cereales de mayor importancia en el mundo para el consumo humano y las enfermedades fúngicas y su control representa un gran desafío. Buscando alternativas de control biológico, este experimento se realizó con el objetivo de evaluar los efectos de diferentes dosis del formulado comercial a base de Trichoderma harzianum Rifai (1969), sobre la calidad fisiológica y sanitaria de las semillas. Se utilizó dos métodos de siembra: en Blotter test y siembra en almácigo, empleándose un diseño completamente al azar, compuesto con cinco tratamientos y ocho repeticiones de 50 semillas, totalizando 400 semillas, con tres diferentes dosis del producto (100, 200, 300 mL/100 kg de semilla), más el testigo absoluto y el químico (Carbendazin + Thiram). Los resultados fueron sometidos al ANAVA y al test de Tukey al 5 % de error. Los géneros de hongos identificados en las semillas de trigo fueron Rhizopus spp. y Aspergillus flavus, en el testigo prevalecieron hongos del género Rhizopus spp., mientras las aplicaciones de diferentes dosis de T. harzianum permitieron la disminución de sus colonias. Según el nivel de control, fueron satisfactoria las tres dosis del formulado comercial utilizado, además de influenciar positivamente en el porcentaje de germinación de las semillas con relación al testigo y el mayor índice de velocidad de emergencia fue observado con la aplicación de T. harzianum a una dosis de 300 mL/100 kg de semilla. T. harzianum puede ser utilizado como bioestimulantes de las plantas con buena capacidad antagónica contra los fitopatógenos que desarrollan enfermedades en semillas de trigo.
Keywords
Triticum aestivum; agente biológico; bioestimulantes; fitopatógenos, Triticum aestivum; biological agent, biostimulant; phytopathogens
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